Testimonis de l'exili del 39
Autor: Sergi Chafer Buzzi

[...]L’exili republicà del 1939, també conegut com la Retirada, és i serà un dels episodis més negres de la història d’Espanya. Unes 500.000 persones van haver de deixar tot allò que havien estimat per encarar un futur amb moltes incerteses. D’aquesta manera, quan Barcelona va caure en mans dels nacionals, moltíssimes persones van preferir anar a l’exili que no pas viure sota el règim de Franco. Una decisió molt coherent ja que fora d’Espanya s’hi perfilava un raig d’esperança. Tot i així aquesta decisió els va comportar un gran patiment. Aleshores, es va produir una imatge inèdita: una gran riuada de persones dirigint-se cap a la frontera amb França.
Durant aquest trajecte, que el podríem relacionar amb molts noms (por, mort, desesperació, desil·lusió, incertitud...), els exiliats van ser víctimes de la fam, del fred i de les bombes feixistes. Després de molts dies de trajecte van arribar a la frontera. Però les autoritats franceses, davant la gran quantitat de persones que volien entrar al seu país, van decidir tancar la frontera per uns dies, mentre construïen, de pressa i corrents els primers camps d’”allotjament”. Finalment, la frontera va quedar oberta i els republicans van poder entrar a França i deixar enrere Espanya, aquell país que els havia vist néixer, però que en molts casos no els veuria morir.

[...]Cada cop hi havia més gent en aquell camp, fins i tot hi van arribar a haver uns 100.000 interns. Aquesta va ser la causa que moltes epidèmies s’estenguessin amb rapidesa, com els polls, la sarna... Semblava quasi impossible trobar algun familiar en aquell caos, però la Remedios ho va aconseguir.

Document complet : Testimonis de l'exili del 1939

Molts dels supervivents d’aquell exili tenen com a únic objectiu no oblidar i fer recordar a generacions posteriors tot el que va succeir en aquell període tan convuls de la nostra història. Per aquest motiu, testimonis com Lluís Martí Bielsa, Pere Carbonell Fita i Remedios Oliva, refugiats republicans a França internats a diversos camps de concentració, tenen com a lema: “No oblidar”.

 


Licencia de Creative Commons
Testimonis de l'exili del 39 by Sergi Chafer Buzzi is licensed under a:
Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-CompartirIgual 3.0 Unported License.